Van Zwambagt en Nieuwenhuis beste jeugdamazones

Nederlands beste jeugdruiters komend weekend naar Vragender
19 januari 2016
Zoe Kuintjes. Foto Jody Wignand
Zeer sterke top Felix Juristen Cup
23 januari 2016
Show all

Van Zwambagt en Nieuwenhuis beste jeugdamazones

Febe van Zwambagt en Las Vegas

Net als de eerste editie in Nieuw en St Joosland eind december, werd ook de zaterdag in Vragender verreden tweede wedstrijd van de KNHS-MDH Kostendrukkers Cup een prooi voor routiniers Febe van Zwambagt (foto) bij de Junioren en Jeanine Nieuwenhuis bij de Young Riders. Beide amazones scoorden ruim boven de 70% en reden zich daarmee goed in de kijker op deze kadervormingswedstrijd.

“Zowel bij de Junioren als de Young Riders hebben we een stel fijne, kwaliteitsvolle paarden in de ring gehad en heel fijn rijdende mensen. Er waren wel een heel aantal uitvallers, waardoor de rubrieken niet veel deelnemers kende. Jammer”, vertelt jurylid Ineke Jansen, die samen met Marlon van Wissen en Annelies Terra de jeugdcombinaties beoordeelde.

“Bij de Junioren was Febe van Zwambagt met Fs Las Vegas de beste. Zij liet een heel nette, harmonieuze proef zien, met sterk gereden onderdelen. Technisch was het heel goed voor elkaar, echt keurig. Je kunt zien dat Febe veel ervaring heeft opgedaan bij de pony’s, dat geeft voordeel bij de Junioren. Natuurlijk zijn er best nog wat verbeterpuntjes, maar je kon zien dat ze echt aan het paardrijden is en voelt en nadenkt wat er onder haar gebeurt.”

Ook Lisanne Zoutendijk heeft veel ervaring opgedaan bij de pony’s en kan super strakke proeven rijden. Dat leidde tot de tweede én derde plaats in deze rubriek. Ze zadelde daarvoor Kostendrukkers Ringo Star en Kostendrukkers Davina. Jansen: “Lisanne heeft haar paarden heel goed in de houding, maar mag ze nog net iets meer van de hand af rijden. Als dat stukje verbinding in de bovenlijn nog beter wordt, werkt dat door in de overgangen, wissels en andere onderdelen.”

Young Riders
Het was sowieso een geslaagde dag voor Lisanne Zoutendijk, die op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde ook het rode lint in de Young Riders-rubriek in ontvangst mocht nemen. Dit keer met haar paard Kostendrukkers Watteau. “Ook hier reed Lisanne technisch weer ijzersterk. Deze Jazz kan echt heel fijn draven, al kan de gedragenheid nog net iets beter. Soms was er wat balansverlies, maar Lisanne loste dit onderweg heel goed op. Knap gereden hoor.”
De overwinning ging naar Jeanine Nieuwenhuis met Tc Athene. Blanken, die sowieso veel kwaliteitsvolle paarden langs zag komen in de Kostendrukkers Cup, is gecharmeerd van deze United-nakomeling. “Een goed paard met enorm sterk drafwerk. Hij ging enorm groot door de appuyementen, verruimingen en de schouderbinnenwaarts. Soms kan dat grote lopen ook problemen opleveren, maar Jeanine ging daar goed mee om. In de verbinding en bovenlijn mag dit paard nog wel iets stabieler worden. Maar dat zijn details, dit is echt een paard waar we maar eens op moeten gaan letten.”

Ruggebruik
Hoofdjury Marlon van Wissen benadrukt dat zowel de winnaars bij de Junioren als de Young Riders enorm exacte proeven reden. Iets waaraan het in de rest van het deelnemersveld nog wel eens schort. “Oefeningen werden regelmatig te laat of juist te vroeg uitgevoerd. Voor veel deelnemers is er echt nog winst te behalen als ze exacter proeven rijden. Ook het ruggebruik is een aandachtspunt. Veel paarden mogen meer over de rug van achter naar voren worden gereden. Enorm veel oprichting is daarbij niet eens nodig. Je kunt een paard ook te hoog rijden in de hals. Dan denkt men dat ze bergop zijn, maar dat heeft niet alleen met oprichting te maken: juist de schoft moet meer naar boven worden gereden.”

In de KNHS-MDH Kostendrukkers Cup strijden Junioren (14 t/m 18 jaar) op Z2-niveau tegen elkaar. De Young Riders (16 t/m 21 jaar) rijden een ZZ-Lichtproef. Het is een belangrijke competitie voor de kadervorming. De derde en volgende wedstrijd is op 7 februari op Stal Seren in Vorden.

Uitslagen:
Junioren
1. Febe van Zwambagt, FS Las Vegas (v. Lord Loxley), 71,22%
2. Lisanne Zoutendijk, Kostendrukkers Ringo Star (v. Riccione), 70,18%
3. Lisanne Zoutendijk, Kostendrukkers Davina (v. Johnson), 69,01%

Young Riders
1. Jeanine Nieuwenhuis, TC Athene (v. United), 71,40%
2. Lisanne Zoutendijk, Kostendrukkers Watteau (v. Jazz), 69,65%
3. Ashley Langevoort, Dontruschels (v. Don Primaire), 69,34%

Wendy Scholten
Wendy Scholten
Wendy Scholten heeft niet alleen haar paarden op PSC Lichtenvoorde staan, ze regelt bij ons o.a. de PR & sponsoring. Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *