Josta van Straaten houdt hoofd koel in Vragender 1.40m GP

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De slotronde van de 1.40m Grote Prijs op vrijdagavond op Paardensportcentrum Lichtenvoorde was niet iedereen welgelegen. Van de acht barrageklanten bleven er maar drie foutloos en daarvan won Josta van Straaten uit Den Ham op Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze). “Ik denk dat er teveel risico genomen werd en dat de paarden door de snelheid te plat gingen springen. Dat probeerde ik te voorkomen met mijn merrie”, vertelt de blondine.

 

Even vreesde ze voor Maud Roosendaal, die een ijzersterke ronde reed met haar good-old Universo (v. Celano) en optimaal gebruik maakte van zijn reuzenpassen. Toch was de grote schimmel 0,22 seconde langzamer dan de kittig springende merrie. De derde foutloze omloop kwam van Freya (v. Spartacus), die met Anneke Niels-van Wijngaarde een abonnement lijkt te hebben op nulritten. De achtjarige merrie verkeert in topvorm en was medio september ook al derde in de 1.40m Grote Prijs van Vragender.

 

Ciao Bella S heeft met haar elf jaar al wat kilometers op de teller en die ervaring kwam goed van pas in de hoofdrubriek van het driedaagse Jumping Lichtenvoorde, gebouwd door Sjack Meuleman. “Het parcours stond niet abnormaal hoog, maar er zaten moeilijke lijntjes in. Zeker richting het eind werd het lastig. Ik had ook totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Het is ons eerste indoorconcours weer. Ook al loopt m’n merrie al een paar jaar in de sport, het is toch even omschakelen. Ze was op het voorterrein haast te voorzichtig en te hectisch. Het is ook wel een aparte merrie. Heel heet, veel karakter, je moet heel zachtjes met haar omgaan”, vertelt Josta van Straaten.

 

De amazone zag Ciao Bella S met eigen ogen geboren worden en heeft er een bijzondere band mee. “Afgelopen zomer debuteerden we in het 1.50m in Houten en werden we vierde. Verder heb ik nog een Toulon-merrie op niveau lopen. Ik wil graag internationaal rijden op Indoor Wierden en hier op Jumping de Achterhoek. Dat is het leukste, meedoen op niveau. Gelukkig is er nog geen onweerstaanbaar bod op de paarden gekomen, want anders waren ze vertrokken.”

 

Op het familiebedrijf in Den Ham wordt de kost met de paarden verdiend. “Ik houd me met het rijden bezig en de fokkerij. Elk jaar worden zo’n dertig veulens geboren en daar ben ik steeds bij. Dat vind ik het mooiste wat er is. Het veulen van de merrie afhalen en later zelf onder het zadel krijgen”, lacht ze.

 

In de prijzen zaten ook Nuri Dijks (4e) met Addison, Piet Raijmakers jr. (5e) op Van Schijndel’s Belle, Maikel Vaanholt (6e) met Izaro. Gedeeld zevende werden Sven Peters en Mitch Laseur. Megan Laseur en Juulia Jylas sloten de toptien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer berichten

Bij 35 graden en hoger geen paardentransport

We hebben al diverse vragen gekregen of het springconcours komend weekend doorgaat vanwege de hoge temperaturen die voorspeld zijn. Het nieuwe protocol ‘Extreme weersomstandigheden voor

PSC Lichtenvoorde. Foto Wendy Scholten

Wie wint de jackpot op Outdoor Vragender?

Welke ruiters gaan er knallend het outdoorseizoen uit tijdens Outdoor Vragender? Paardensportcentrum Lichtenvoorde organiseert van 11 tot en met 13 september een groot springconcours met